1 Kasım 2010 Pazartesi

Bunny Munro'nun Ölümü



Bunny Munro'nun ölümü Nick Cave'in "Ve eşek meleği gördü"'den 20 yıl sonra yazdığı ikinci eseri. Türkçede Siren Yayınları etiketi ve Avi Pardo çevirisiyle raflardaki yerini aldı.

Bunny Munro kozmetik malzemeleri satan vajina saplantılı bir pazarlamacıdır. Bu saplantısı yüzünden karısı dahil ardında onlarca kurban bırakmıştır. Bunny Munro yanlış bir şeyler yaptığının farkındadır. Zira kitabın açılışı Bunny Munro'nun paranoyası ve ne hata yaptığını düşünmesiyle başlar. Karısının intiharından sonra oğlu Bunny Munro Jr.'ı dahi kabullenemeyecek duruma gelmiştir. Aslında tek düşündüğü vajinadır. Sık sık Kylie Minoque ve Avril Lavigne gibi ünlülerin vajinalarını ve karşısına çıkan her dişinin vajinasını düşünür. Bu saplantılarının peşinden giden Munro karısının ölümünden sonra hayatına istemeyerekte olsa oğlunu da ortak etmek zorunda kalır ve yeteneklerini ona aktarmak için harekete geçer. Esas fikir insanın kendini pazarlamasıdır. Pazarlamanın esas amacıdır bu. Ama bir yerlerde yanlışlık yaptığını hissediyordur ve ne olduğunun farkında değildir. Zaten bu da Bunny Munro'nun beklenmedik sonunu getirir. Sonunun geleceğini o zaten çok önceden bilmektedir. "Ve gece, yakında ölecek olan bir adama yakışır biçimde suskun ve saygılı."

Bunny Munro hayatın dışında bir karakterdir. Severek evlendiği bir karısı ve ardından gelen oğlu Bunny Munro Jr. vardır. Birde ölmek üzere olan babası. İşte bunlar Bunny Munro'yu hayatın içine çekmektedir ama o hayata yabancı bir karakterdir. Bu yüzden istemeyerekte olsa geride kurbanlar bırakmaya başlamıştır. Hayata dahil olduğu zamanlarda vajina saplantısı ortaya çıkar ve böylece anlıkta olsa kendini bulmaya çalışır. Hayatı katlanır hale getirir. Sadece anlık süren tüm bunların sonucunda ardında kurbanlar bırakmaya başlar ve önleyemeyeceği şekilde saplanmaya başlar hayatın bataklığına. Yanında oğlunu da sürüklemektedir. O her zaman karısını seven ve oğluna iyi bir baba olan biri olmak istemiştir ama bunların hiç biri gerçekleşmemiştir. Sonunda Bunny Munro'nun şeytan boynuzlu katilden hiç bir farkı kalmamıştır. Biri elindeki şeytan tırmığıyla insanları katlederken diğeri saplantılı cinsel eylemleri, taciz ve tecavüzleri ile katletmekteydi. Ve iki senaryoda aynı biçimde sonlanıyordu. Bunny Munro ölmeden oğlunun ansiklopediden okuyup söylediği ölüm anı tecrübesini yaşarken tüm olanlar gözünün önünden geçmişti. Yaptıklarından pişmanlık duyuyordu aslında ve tüm kurbanlarına karşı büyük bir mahcubiyet içindeydi.. Ama artık her şey için çok geçtir. Farlar açılır ve parlak ışık yaklaşmaktadır. Ardında ise yanmış bir ansiklopedi ve Bunny Munro Jr.

Kitap bu yönüyle tam bir yeraltı şaheseri olmuş. Haliyle herkese hitap etmemektedir. Ayrıntı yayınlarının yeraltı edebiyatını tanımladığı gibi katıksız şekilde;

asilerin

kaybedenlerin,
hayalperestlerin,
günahkârların,
küfürbazların,
beyaz zencilerin,
aşağı tırmananların,
yola çıkmaktan çekinmeyenlerin,
uçurumdan atlayanların... kitabı Bunny Munro'nun Ölümü. Okumadan önce bunu kestirin.

Hiç yorum yok: